Gömeç Zeytinciler Derneği Sohbet Toplantısı
Gömeç Nuri Bozyel Kültür Merkezi saat 13:00 -15:00
Katılan üye sayısı : 24
Gündem Maddeleri :
– Genel Kuruldan bu yana neler yaptık?
– Salgın bizleri nasıl etkiledi?
– 2019 yılı Zeytinyağı ve zeytin maliyetlerimiz nasıl oldu?
– İlçe Tarım Müdürlüğü’nden DİTAP ile ilgili bilgilendirme
– Zeytinyağında stok durumları ve güncel fiyatlar
– 2020 yılı rekolte beklentileri
– Zeytinliklerde bu sene görülen sıkıntılar
– KOSGEB desteklemeleri ile ilgili bir sunum
– Diğer konular, dilek ve temenniler.
Mart ayında yaptığımız genel kuruldan bu yana “salgın” dolayısı ile yaşanan olağanüstü koşullar sonucu 4,5 ay sonra ilk defa bir araya gelebildik.
Toplantı girişinde ateş ölçümü, maske dağıtımı ve dezenfeksiyon sağlandı. Ayrıca oturma aralıkları düzenlenerek toplantı süresince sosyal mesafe korundu.
Toplantıdan erken ayrılması gereken Onursal Başkanımız İrem Himam, gündem maddelerini değerlendirdi. Özellikle maliyet hesabı konusunu çok önemsediğini belirtti.
Toplantıya gündem maddelerini takip ederek, genel kuruldan bu yana yapılanların anlatılması ile devam edildi. Can Aytekin, yüzyüze görüşmelerin oldukça kısıtlı olduğu bu dönemde çalışma kurullarının toplantı ve çalışmalarına başladığını söyledi, ve bu kurulların tamamladığı veya belli bir aşamaya getirdiği çalışmalardan bahsetti. Bu çalışmalardan Mart başı- Haziran başı arasında olanlar “3 Aylık Faaliyet Raporu”nda önceden duyurulmuştu.
6 Hazirandan bu yana gerçekleşen çalışmalar arasında öne çıkanlar ise
Sivil Düşün Proramı Destekleme başvurusu için hazırlanan proje ,
Xylella Fastidiosa hastalığı ile ilgili rapor,
Dernek kütüphanemizin nüvesinin oluşturulması,
Her ay Youtube üzerinden yayınlanan aylık zeytin bakım önerileri videoları,
Kaolin kullanımının olumlu/olumsuz yönlerinin araştırılması,
Federasyonumuz ile beraber Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli ile görüşülmesi,
Bölgemizde üretilen zeytinyağı ve zeytinin maliyetinin hesaplanması olarak listelendi.
“Salgın”ın bizleri nasıl etkilediği konusunda, olumsuz etkiler olduğu gibi bazı fırsatların da doğduğu, ticari açıdan özellikle kargo gönderimi yolu ile zeytinyağı satışlarının oldukça olumlu etkilendiği konuşuldu.
Bölgemize girişlerin zamanında engellenmesi ile hastalığın Gömeç’e hemen hemen giremediği, şu anda da resmi bir vaka olmadığı İrem Himam tarafından teyit edildi.
Yiğit Üreten gelecekte yaşanabilecek sıkıntılara dikkat çekerek, olumsuz olasılıklara karşı önlemlerimizi düşünmemiz gerektiğini söyledi.
Ahmet Simav bizim hasat döneminde en önemli sıkıntımızın İvrindi’den gelen tayfa minübüslerinin engellenmesi ile yaşanabileceğini, şu anda tayfa çeken diğer mahsül çiftçilerinin sıkıntı yaşamadığını ancak kış aylarına denk gelen zeytin hasat sezonunda hastalık canlanırsa sorun olabileceğini hatırlattı.
3. gündem maddesine geldiğimizde Can Aytekin bölgemizde zeytinyağı ve zeytin maliyetlerinin hesaplanması için GöZeDer Akademik ve Teknik Kurulda hazırlanan Excel tablosunu örnek veriler ile barkovizyonda anlattı.
Üyelerimiz Ahmet Simav ve Harun Tiftikçi’den katkı sağlayan yorumlar yapıldı. Can Aytekin hesap tablosunun yakın zamanda üyelerle paylaşılıp, elde edilen maliyet verileri ile üyelerimizin 2019 yılında zeytinyağı ve zeytini ortalama kaç TL’na mal ettiğini tespit edecebileceğimizi söyledi. Uygun bir zamanda, örneğin 2020 hasat mevsiminden sonra bu konuda ilgilenen üyelerimizin katılımı ile ufak çapta bir çalıştay yapılabileceğini ekledi.
Ardından İlçe Tarım Müdürlüğümüzden üyelerimizi bilgilendirmek için toplantımıza katılan Birol Bey, tarımsal üretici ile alıcıları bir araya getiren DİTAP portalı hakkında bilgi vererek, sistemin şimdiden 28000 üyesi olduğunu ve 100 milyon TL ticaret hacmine ulaştığını söyledi. Kayıt yaptırmak konusunda sıkıntı çeken veya soruları olan üreticilerimizin Gömeç İlçe Tarım Müdürlüğü’ne müracaat edebileceğini belirtti.
DİTAP bilgilendirilmesinden sonra Can Aytekin, bağlı olduğumuz federasyon (EKZZÜF) ile beraber Tarım Bakanına yaptıkları ziyaretin detaylarını anlattı.
Zeytinyağında stok durumları ve güncel fiyatlar değerlendirilirken geçen sezon bölgemizde genel olarak asit değerlerinin yüksek çıktığı, bugüne geldiğimizde yerli naturel sızma yağın oldukça az kaldığı tespiti yapıldı. Yerli Sızma yağın dökme olarak fiyatının kalitesine göre 20-22 TL civarında olduğu belirtildi.
Can Aytekin toplantı hatırlatması için üyelerle yapılan telefon konuşmalarında zeytinliklerini dolaşmış olan üyelerimizin 2020 yılı mahsülünü ortalama olarak geçen yıldan biraz daha az gördüklerini, ve yaklaşık %30-40 rekolte beklediklerini belirttiklerini (Yerli ağaçlar için yaklaşık 30 kg/ ağaç; Gemlikler için yaklaşık 20-25 kg /ağaç; Domatlarda 50 -60 kg/ağaç gibi) söyledi. Rekolte sorusunun üyelerimize Eylül ayında tekrar yöneltileceği belirtildi.
En son olarak İzmir’den gelen mali müşavir Süleyman Çiçek yeni kurulacak ve mevcut işletmelerin faydalanabileceği KOSGEB Desteklemeleri ile ilgili bir sunum yaptı. Toplantı sonrasında konu ile ilgilenen üyelerimiz kendisi ile özel görüştüler.
Toplantı için planladığımız sürenin bitmesi ile salgından önce olduğu gibi tekrar yakın mesafeden yapabileceğimiz sohbet toplantılarımız olmasını temenni ederek salondan ayrıldık.