Zeytinyağı Saklama ve Kullanım Rehberi

Sızma zeytinyağını nasıl saklamalı?

Sızma zeytinyağının mucizesi, dalından toplanıp meyva suyu gibi sıkıldıktan sonra hiçbir rafinasyon işlemine tabi tutulmadan içindeki bütün faydalı bileşenleri (antioksidan polifenolleri ) ile tüketilebilmesidir. Peki zeytinyağımızın içerdiği bu faydalı bileşenleri ve yağımızın nefasetini nasıl koruyacağız?

Zeytinyağı bir çok tarım ürünü gibi her yıl belli bir zaman aralığı içinde üretilir. Dolayısı ile bir sonraki sezona kadar tazesi çıkmayacağından, uygun olmayan saklama koşullarından kaçınarak içindeki faydalı bileşenlerinin korunması önemlidir.

Zeytinyağını son tüketim tarihine kadar sağlıklı bir şekilde saklamak için öncelikle zeytinyağını bozucu etkenleri bilmek gerekir.

Zeytinyağı, ışığa, havadaki oksijene, ve sıcağa karşı hassastır. Bunun yanında ortamda bulunan baskın kokuları soğurma özelliğine sahiptir.

Öncelikle, zeytinyağınızın ambalajı, cam veya teneke gibi ürünle etkileşime girmeyecek nötr bir malzemeden olmalıdır. Plastik ambalajların kullanılması önerilmez.

Özellikle doğrudan ışığa maruz kalan şeffaf ambalajlar içindeki zeytinyağının nefaseti ve yapısı hızla bozulmaya başlar. Bu bakımdan yağınız, örneğin renksiz cam şişe içinde ise kapalı bir dolapta saklamanız uygun olur.

Havanın oksijeni ile olabildiğince az temas etmesi için sakladığınız kabın ağzını açık bırakmayın.

Saklama kabınız evinizin sıcak bir köşesinde olmasın  (örneğin bir kalorifer peteği yanında veya fırının ısıttığı bir dolap içinde). Araştırmalar zeytinyağı için ideal saklama sıcaklığının 15-18 derece olduğunu belirtiyor.

Bu bilgiler ışığında zeytinyağımızı ışık görmeyen, serin (normal oda sıcaklığı da olur), kötü koku içermeyen bir dolap içinde ağzı kapalı bir kapta saklamak en doğrusudur.

Diğer Yazılar