Burhaniye ve Gömeç Zeytinyağının Coğrafi İşaretinin Tescillenmesi Sonrasında Yapılacaklar Konuşuldu

Burhaniye ve Gömeç Zeytinyağının Coğrafi İşaretinin Tescili için Burhaniye Ticaret Odası tarafından 2019 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru Ağustos 2020’de sonuçlandırılmıştı.

Konu ile ilgili Gömeç Zeytinciler Derneği’nin talebi ile 17.09.2020’de Derneğimizin yönetim kurulu üyeleri , Burhaniye Ticaret Odası Başkanı Sn. Mustafa Aysel, genel sekreteri Sn. Ersel Pazarbaşı, konu ile ilgili Ticaret Odası üyeleri ve Burhaniye Ticaret Odası’nın marka ve patent danışmanı Sn. Önder Aydın’ın yer aldığı bir toplantı gerçekleştirildi.

Burhaniye Ticaret Odası Başkanı Sn. Mustafa Aysel tarafından, bundan sonraki süreçte 6 ay içerisinde tam donanımlı bir laboratuvar kurulacağı, “Zeytinyağı için Duyusal Değerlendirme Paneli” oluşturulacağı, ayrıca ilk aşamada kamuoyunun “Coğrafi İşaret” konusunda bilgilendirilmesi için sosyal medyada çalışmalar yapılacağı belirtildi.

Gömeç Zeytinciler Derneği Başkanı Mehmet Can Aytekin, Dernek ve Gömeç’li Burhaniye Ticaret Odaları üyeleri olarak yapılacak çalışmaların her aşamasında yer almaya hazır olduklarını söyledi.

Toplantıda Sn. Aysel tarafından ‘Burhaniye Zeytinyağı’ olarak belirlenen coğrafi işaret isminin ve logosunun sadece Burhaniye’ye ait olmadığı ve Gömeç Zeytinyağlarını da içerdiği vurgusu yapıldı. Bu konuda yanlış anlaşılmalara mahal verilmemesi için Gömeç Zeytincilerinin gerek ürün paketlerinde ve gerekse pazarlama sürecinde tüketicilerle iletişimlerinde bu bilgiyi aktarmalarının öneminin altı çizildi. Dernek üyelerimizden yönetimimize gelen sorular doğrultusunda Dernek Başkanı Mehmet Can Aytekin, Gömeç vurgusunun nasıl yapılabileceği sorusunu konu ile ilgilenen Marka ve Patent Danışmanına yönelttiğinde, Gömeç Zeytinciler Derneği’nin, uygun gördükleri üyelerinin ürünlerine coğrafi işaret hologramı dışında kendilerinin tasarlayacağı farklı bir “Gömeç Zeytinyağı’dır” etiketi yapıştırmalarının da önünde bir engel olmadığını belirtti. Ayrıca zeytinliklerin Gömeç sınırları içerisinde bulunduğu yere ait harita, ada ve parsel gibi bilgilerin dahi verilebileceğini ve bu konuda hiç bir sorun bulunmadığını belirtti.

Marka ve Patent Danışmanı tarafından Burhaniye ve Gömeç zeytinyağlarının duyusal olarak Körfez bölgesinde yer alan diğer zeytinyağlarından ayrıştığı ve yapılan bilimsel tespitlerle de ayrışan bu aromanın coğrafi işaretin alınabilmesine temel teşkil ettiği belirtildi.

Toplantıda ayrıca bölgemizin coğrafi işaret alınması düşünülen diğer ürünleri de masaya yatırıldı.

Diğer Yazılar